MEDIA & ONDERZOEK

Fietsen in de klas

De meester in groep 6 van CBS De Hoeksteen in Barendrecht geeft les, terwijl kinderen op Deskbikes achterin de klas fietsen. Ideaal voor kinderen die het moeilijk vinden om stil te zitten én het is beter voor de concentratie tijdens de les!

Bron: GEZONDE SCHOOL

Fietsend de cito-toets doen of leren op een balance board

“Ik vind het niet natuurlijk als kinderen de hele dag achter een tafel zitten.”

Bron: REGIO NIEUWS

Peer focust beter door de deskbike

Annemiek van Kinderen facebookt het volgende: “Super tevreden over de deskbike en hoge tafel! Mijn zoon Peer kan zich beter focussen en kan zijn bewegingsbehoefte kwijt! Echt een aanrader. Dank je wel Beweegklas!”

#meerbewegen #beterconcentreren #groep5 #blijkind #blijejuf #blijeouders.

Nos: advies, laat kinderen meer bewegen

De Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zijn het erover eens: Kinderen moeten meer bewegen! “Het is niet alleen gezond, kinderen gaan ook beter leren en de cognitieve vaardigheden nemen toe als je af en toe beweegt.”

Bron: NOS (10-09-2018)

Wiebel experiment met binnenbanden

SBO ‘t Hoge Holt houdt een wiebel experiment in groep groen. Dit hadden we gezien op het jeugdjournaal en wilden wij ook uitproberen. De meeste kinderen vinden het heerlijk. Lekker wiebelen zonder storend te zijn voor een ander.

Bron: SBO ‘t Hoge Holt (2017)

Deskbike Small Klein Bureaufiets voor in de klas

"Fietsen achter je bureau is leuk"

Vinden de kinderen van IKC De Nieuwe School in Waddinxveen. Dit schooljaar hebben we een beweegplein op ons leerplein. Je kunt er werken aan een statafel, aan een Deskbike of op een zitbal. Bewegend leren is leuk en het helpt!

#typischIKCdenieuweschool

RTV-NH over onderwijs op spring high

Bij Spring High school in Nieuw West Amsterdam zitten de leerlingen van groep 7, 8 en de eerste brugklas bij elkaar in de klas. De leerlingen volgen zo de lessen in hun eigen tempo, leren van elkaar en hebben meer bewegingsvrijheid. Door gebruik te maken van de Deskbike hoeven leerlingen niet doodstil in de klas te zitten.

Bron: RTV-NH (2017)

beweegklas-groningen

Hoger cijfer op school? Ga bewegen!

Bewegen tijdens de les: iets dat op veel scholen niet vaak gebeurt. Een gemiste kans, zo blijkt uit een onderzoek van het UMC Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers keken een paar jaar lang naar het effect van bewegen tijdens de les. De conclusie: kinderen kunnen zich door het bewegen beter concentreren op hun taak en dus beter onthouden.

De Prins Willem-Alexanderschool in Nijkerk is zo’n school die aan bewegen tijdens de les doet. Zo zitten de kinderen tijdens de les niet op een stoel over een werkboekje gebogen, maar springen en fietsen ze erop los.

beweegklas meester en leerlingen op zitballen

Ook bij jou op school?

In een klas van de Christelijke Basisschool De Wegwijzer in Zeist staan desk-bikes, mini trapmachinetjes, sta-bureaus en skippyballen om op te zitten. Automatisch trappen de kinderen rondjes terwijl ze een tekening maken voor hun jarige meester.

‘Dit was ons doel en zo zien we het graag’, zegt directeur Michiel Wilhelm. ‘Wij bieden de tools om meer te bewegen aan en de kinderen doen zelf de rest. Wij zijn deze test gestart omdat we willen dat kinderen gezond opgroeien. Daarbij horen fruitdagen, het stimuleren van water drinken en dus ook een beweegklas. Iedere school zou een aantal fietsen moeten hebben staan in de klassen.

CBS De Wegwijzer geeft het goede voorbeeld met de ‘Beweegklas’: bewegen tijdens de les. Ben je benieuwd naar het programma? Of wil je je school aanmelden? Neem contact op en start ook met bewegen in de klas.

Beweeg, dat is goed voor je brein

Als het aan ‘beweegprofessor’ Erik Scherder lag, stonden er morgen fietsen in de klassen, zodat kinderen even de benen kunnen laten werken. Want bewegen houdt je kind niet alleen lichamelijk fit, het brengt ook zijn brein in topconditie. Trouwens ouderen knappen daar zelf ook enorm van op. Je geheugen verbetert en problemen oplossen gaat gemakkelijker, om maar een paar voordelen te noemen. ‘Alles gaat lekkerder als je beweegt.’

Deskbike scoort een dikke 9 bij radar+

Het is maandagmiddag, ik ben op mijn werk en zit op een fiets. Een deskbike achter een stabureau: moderner kun je het niet hebben. Op de display van het kleine computertje op tafel zie ik dat ik vandaag al 400 calorieën heb weggepeddeld. Als ik er een gewoonte van ga maken van afwisselend fietsend en staand werken, ben ik straks het meest fitte meisje op de werkvloer…

Wat is er uit de Radar+ test gekomen?

Bron: Radar magazine (2015)

koningsspelen-beweegklas

Bewegen is gezond optreden voor willem alexander en máxima

Op 26 april om half 10 ‘s ochtends starten de Koningsspelen op ruim 6000 basisscholen: een feestelijke sportdag ter ere van de troonswisseling. Kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima openen de spelen, waarna door ruim anderhalf miljoen kinderen in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk het lied ‘Bewegen is Gezond’ van Kinderen voor Kinderen wordt gezongen. En er wordt gedanst natuurlijk, want bewegen is gezond!

Bron: kinderen voor kinderen (2013)

De sportiefste basisschool van nederland

Leren is een actief proces. Kinderen in de basisschoolleeftijd ontdekken de wereld vooral via hun lichaam, maar ze zitten op school per dag zo’n 6 uur stil. Beweging is van belang! Want met je lichaam kun je rennen, wegduiken, en voelen hoe groot of hoe ver iets is. Op school wordt voornamelijk de linker hersenhelft gestimuleerd. Deze gebruik je bij rekenen, taal, logisch nadenken, etc. Bij het maken van bewegingen gebruik je je rechter hersenhelft. Het mooie van leren door beweging is, dat er een verbinding wordt gelegd tussen je linker- en rechter hersenhelft en dus allebei gebruikt worden.

Bron: onderwijsmaakjesamen.nl

hoe-gezond-is-jouw-school

Waarom even bewegen?

Kinderen hebben veel energie en veel behoefte om te bewegen. Maar gedurende een schooldag zitten de kinderen veel tijd stil achter hun tafel en kunnen hun energie niet kwijt. Als de kinderen hun energie niet kwijt kunnen op een actieve en leuke manier zullen ze dat op een andere manier moeten doen. Ze gaan bewegen op hun stoel, wiebelen, friemelen of ander “storend“ gedrag vertonen. Dus moeten we er voor zorgen dat de kinderen hun op een leuke manier kwijt kunnen, zodat ze daarna weer geconcentreerd aan het werk kunnen.

Als het zo doorgaat stijgt het aantal mensen met diabetes type 2 in 2025 tot 1,4 miljoen. Van hen kampt 85% procent met overgewicht of obesitas en de kans dat ze op relatief jonge leeftijd gaan dementeren is groot. Dementie is nu vooral een ouderdoms kwaal. Maar dit is in snel tempo aan het veranderen. Oorzaak: het groeiend aantal te dikke kinderen. Daar willen we natuurlijk iets aan doen! Tijdens de pauze weer typisch Nederlands regen weer! Kunnen de kinderen niet naar buiten, hun energie niet kwijt en zitten ze daarna te stuiteren in de klas. Daarom hebben wij deskbikes ontwikkeld, zodat kinderen toch nog genoeg beweging krijgen ín de klas.

Beter leren door bewegen in de klas

“Blijf nu eens stil zitten.” De basisschooljuf of -meester van de toekomst zal dit misschien niet meer zeggen. Het lijkt er namelijk op dat kinderen beter informatie kunnen onthouden en begrijpen als ze veel bewegen tijdens de les. Promovendus Marck de Greeff onderzoekt het effect van bewegen op het leervermogen van kinderen.

“Het ziet er wel bijzonder uit, al die springende kinderen in de klas”, zegt Marck de Greeff, onderzoeker bij de afdeling bewegingswetenschappen van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. Door de beweging is het brein beter doorbloed en kan het beter functioneren. “Eerder heeft Amerikaans onderzoek aangetoond dat kinderen die bewegen tijdens een reken- of taalopdracht, de lesstof beter begrijpen en onthouden”, legt De Greeff uit. “Wij vertalen dat in het project ‘Fit en vaardig op school’ naar Nederlandse scholen.”

Als uit het onderzoek blijkt dat het beweegprogramma ook in Nederland een goed effect heeft op de schoolprestaties, kan het programma worden uitgebreid naar andere scholen.

Bron: evenbewegen.weebly.com

Lekker staan in de klas

Het ziet er misschien wat apart uit als je het niet gewend bent: leerlingen die naar eigen inzicht tijdens het werken in de klas mogen staan – of zitten. ‘Ik vind het fijn om te staan’, zegt Isabelle. ‘Ik kan me in ieder geval beter concentreren.’

Dat merkt ook juf Leatine Bastiaans. ‘In het begin was het wel even wennen omdat je denkt dat ze misschien wel onrustiger worden’, zegt ze. ‘Van nature zijn kinderen heel geneigd om te bewegen, dus nu kunnen ze die innerlijke dwang wat meer uiten.’

Bron: OmroepWest (2018)

bewegend-leren-als-nieuwe-norm

Bewegend leren als nieuwe norm

“Van de drieduizend uren die kinderen gemiddeld wakker zijn per jaar, brengen ze er 1000 zittend op school door. Als je die uren beweeglijker weet te maken, boek je heel veel vooruitgang. Bovendien kun je op scholen die beweging gebruiken om het leerproces te versterken.”

Bron: kinderopvanghumanitas.nl

trompetter-filmpje

Basisschool vervangt stoelen voor bewegend meubilair

Leuk om te zien! Deze basisschool uit Angerlo heeft haar stoelen omgeruild voor deskbikes, stastoelen, balansborden en zitballen. De leerlingen zelf geven aan dat het leuk is om bewegend te leren en vinden een ‘normale’ stoel maar saai. Ook voor docenten is het ideaal, directeur Armanda Waters zegt in het artikel: ‘Als je op deze manier je werk kunt doen, hoef je niet naar de sportschool. Je kunt beter tijdens je werk overdag bewegen, dan één keer per week een uur in de sportschool.’ Klik op het filmpje om het hele artikel te lezen en het filmpje te bekijken.

Bron: De Gelderlander (2020), Foto: Jan van den Brink